Savjetovalište za pacijente

Šta je to slabovidost kod djece i da li se može liječiti?

Ambliopija ili slabovidost je poremećaj, tj. slabost vidne oštrine najčešće jednog ili u rijetkim slučajevima oba oka. Razlozi su najčešće strabizam jednog oka, visoka refraktivna anomalija jednog u odnosu na drugo oko, spušten kapak kod djece koji pokriva zjenicu, ili druge otičke barijere koje onemogućavaju vidnu stimulaciju centralnog nervnog sistema poput katarakte ili zamućenja rožnice. Stanje se može liječiti u ranom djetinjstvu kada se vidni sistem jos uvijek razvija. Sa većom starošću dijeteta uspijeh liječenja opada. Najvažniji element u liječenju jeste omogućavanje jasne slike, tj. vidna stimulacija. To se postiže korekcijom dioptrije, okluzijama boljeg oka, ili uklanjanjem optičnih barijera tj. podizanjem kapaka ili operacijama katarakte.

Da li dugotrajno gledanje ekrana kompjutera i laptopa može štetiti vidu?

Iako prekomjerna upotreba ekrana laptopa ili računara neće uzrokovati mehaničko ili organsko oštećenje oka, može uzrokovati simptome i znake suhog oka, te subjektivne tegobe povezane sa sindromom koji se naziva Computer Eye Strain ili premorenost oka izazvana predugom upotrebom ekrana. To su tegobe u vidu peckanja, žuljanja, pritiska u očima, suzenja, osjetljivosti na svjetlost i osjećaja zamora oka. Tegobe se mogu ublažiti čestim kapanjem vještačkih suza tj. lubrikanata u oči minimalno nekoliko puta dnevno, provjetravanjem prostorija zbog korisnog dejstva kisika, čestim pauzama ili relaksiranjem pogleda prema prozoru nekoliko sekundi, te namjernim treptanjem na koje zaboravimo dok gledamo u ekran.
Ukoliko ove metode ne daju pozitivan rezultat, potrebno je posjetiti oftalmologa.

Šta trebamo raditi kada bebi suzi oko ili stalno krmelja? Pedijatar kaže da je začepljen suzni kanal.

Najprije trebate posjetiti oftalmologa, po mogućnosti pedijatrijskog ili okuloplastičnog oftalmologa da bi se potvrdila dijagnoza. Ukoliko se utvrdi da je nazolakrimalni tj. suzni kanal začepljen, a beba ima manje od 7 ili 8 mjeseci, vjerovatno će vam se dati uputa o masaži suzne kesice i kanala, da nosić održavate čistim i prohodnim, te prema potrebi upotrebljavate antibiotske kapi. Obično nakon osmog mjeseca ukoliko beba i dalje ima iste simptome, indicirano je uraditi sondiranje kanala Bowmanovim sondama i na taj način pokušati otvoritit sužen kanal. Sondiranje se radi sa ili bez implantacije lakrimalnog silikonskog stenta. Ukoliko ova metoda ne bude uspješna u prvom aktu, može se nekoliko puta ponoviti, te na kraju u slučaju potpune obstrukcije uradititi zahvat nazvan dakriocistorinostomija (DCR).

Koliko je trajna operacija podizanja kapak? Hoće li se nakon operacije opet spustiti?

Potrebno je razlikovati spuštene kapke kada kapak prelazi preko rožnice, od viška kože gornjih kapaka koji svojim rubom zaklanjaju vidno polje, ali sam kapak nije spušten. Prvo stanje se naziva ptozom, a drugo dermatohalazom. U oba slučaja jedina opcije je operativni zahvat, koji ima trajan rezultat i obično se ne treba ponavljati osim u slučaju kada se operišu djeca aloplastičnim materijalima koje je potrebno nakon nekoliko godina zamijeniti. Takodjer, ukoliko nakon operacije uklanjanja viška kože (blefaroplastika) dodje do ponovnog stvaranja viška kože nakon nekoliko godina, zahvat se može ponoviti po istom hirurškom rezu što ostavlja minimalan ožiljak.

Zbog čega vidim povremeno mušice ispred oka, posebno kada gledam u svijetlu podlogu?

Mušice, opaciteti ili floatersi su izuzetno česta pojava kod osoba sa potpuno zdravim okom i urednim vidom. Obično ih pacijenti opisuju kao mušice, paukove ili mrlje pred okom. Ukoliko se stanje, veličina i učestalost ne mijenju vjerovatno se radi o gore navedenom stanju kojem je potrebno samo praćenje. Ukoliko se desi promjena u veličini ili obliku floatersa, pojava bljeskova ili se isti jave naglo, potrebno se odmah javiti oftalmologu koji će nakon širenja zjenica pregledati stražnji segment oka i uraditi ultrazvuk oka.

Često osjetim titranje oka, da li je to normalno i sta da uradim da prestane?

Titranje oka ili miokimije su obicno benigno stanje koje uključuje fascikulacije mišića kapka i periokularne regije koji se naziva orbikularni misić. Postoji više mogućih etioloških faktora koji mogu biti okidač za pojavu miokimija, poput umora, stresa, prekomjernog unosa kofeina ili konjunktivitisa, iako se smatra da je tačan uzrok nepoznat. Obično su samoograničavajuće, benigne i traju od nekoliko sati, dana do par mjeseci. Učinkovita terapija su vještačke suze, odmor, tople ili hladne obloge i masaža. U slučajevima dugotrajnih stanja može se aplicirati Botox u subdoziranim dozama.